Logo UNZE
 INFORMACIJSKI PAKET
 o uslovima studiranja na Univerzitetu u Zenici usklađen sa elementima Bolonjskog procesa i sistema studijskih bodova-ECTS
Divider
 Uvod |  O Univerzitetu |  O programima studija |  Opšte informacije za studente |  Bolonja i ECTS |  Nastavni planovi |  Impressum |  Sponzori
Divider
Bosanski Bosanski English English
  Opšte informacije za studente
Uvod

O Univerzitetu

O programima studija

Opšte informacije za studente
- Grad Zenica
- Regija srednje Bosne
- Troškovi života
- Smještajni kapaciteti, saobraćaj i regulisanje boravka
- Ishrana
- Medicinska briga
- Osiguranje
- Finansijske potpore za studiranje
- Poslovi studentskih službi
- Međunarodni programi
- Učenje jezika
- Odmor i razonoda
- Sportski sadržaji
- Unija studenta i druge studentske organizacije
- Ostale informacije od interesa

Bolonja i ECTS

Nastavni planovi

Impressum

Sponzori
Grad Zenica

Zenica je grad sa oko 130.000 stanovnika, smješten je u dolini rijeke Bosne, koja u iznimno lijepom meandru teče kroz samo središte grada. Mada je mnogi redovno poistovjećuju sa teškom industrijom, Zenica je i grad muzike, teatra, likovnog stvaralaštva, sporta, kulture i drugih raznovrsnih umjetničkih djelatnosti. Kamerni simfonijski orkestar, Bosansko narodno pozorište, Omladinski hor, Likovna galerija, sajam ZEPS, kongresi i konferencije, sportski spektakli najvišeg nivoa samo su djelić sveukupnog pulsiranja grada koji, nakon teških iskušenja rata i stradanja, traži nove forme izražavanja vlastitog identiteta.

Posjetilac sa strane redovno osjeća želju svakog Zeničanina i Zeničanke da svjedoče o svom gradu jezikom tolerancije i slobodoljublja. Stoljetno naslijeđe neusiljenog prožimanja različitosti kultura i vjera čini Zenicu obrascem međukulturnog dijaloga i suživota. Ove su vrijednosti zbog nenametljivosti njenih stanovnika često ostajale njen unutarnji i manje poznati kvalitet. Također, građani Zenice su toleranciju učinili modelom življenja, a ne ispraznim transparentom.

Zenica je grad koji na početku dvadesetprvog vijeka nastoji odgovoriti teškim političkim i ekonomskim izazovima. Središte je regije koja je na evropskom nivou proglašena za regiju budućnosti u pogledu stranih investicija i komparativnih prednosti koje nudi. Strani partneri prepoznaju ovu vrstu otvorenosti, pa nije slučajno što se najveća strana investicija u BiH desila upravo u Zenici. Kompanija LNM MITAL svojim je kapitalnim ulaganjima otvorila put ostalim svjetskim kompanijama da ulažu u profitabilne projekte na području opštine Zenica i šire regije. Gradska uprava spremna je ponuditi više nego povoljne uslove da se ove investicije i ostvare.

Grad sa puno parkova, zelenila, sportskih terena i zelenih oaza gotovo u samom centru grada bit će ugodno mjesto življenja i za Vas. Uz svoje domaćine na Univerzitetu u Zenici, kolege studente, profesore i asistente, osjećat ćete se kao kod svoje kuće, u ambijentu koji će Vam omogućiti sticanje visokoškolskih znanja potrebnih za 21. vijek.

Na kraju ovog vrlo kratkog prikaza grada Zenice navedimo i udaljenosti pojedinih značajnijih sadržaja ili gradova (Travnik 45 km, Vitez 16 km, ski-centar Vlašić 60 km, ski-centar Smetovi 10 km, Sarajevo - aerodrom 72 km, Visoko 45 km, Tešanj 95 km, Mostar 200 km, Split 227 km, Zagreb 340 km, Beograd 330 km).

Više podataka o gradu Zenici imate na www.zenica.ba.