Fakultetska 3, 72000 Zenica, Bosna i Hercegovina    |    tel. (+387 32) 444 420, 444 421     |    fax. (+387 32) 444 431    |    E-mail: rektorat@unze.ba
Univerzitet u Zenici
  Vodič za brucoše 2012

Vodič za brucoše

Da li znate?

Ekonomski fakultet
Fakultet za metalurgiju i materijale
Mašinski fakultet
Filozofski fakultet
Pravni fakultet
Zdravstveni fakultet
Politehnički fakultet
Islamski pedagoški fakultet

Studentski centar
Unija studenata

Bolonjski proces - šta je to?
Šta je ECTS?
Dodatak diplomi

Menadžment Univerziteta
Šta kažu naši nekadašnji studenti
Lokacija Univerziteta
Zenica - univerzitetski grad
Uslovi prijema
Konkurs za upis 2012/2013

Zenica - univerzitetski grad
bd0281-002Zenica je urbano središte u Centralnoj Bosni, u kojem živi oko 150.000 stanovnika, smješteno u dolini rijeke Bosne koja u iznimno lijepom meandru teče kroz samo središte grada. Mada je često poistovjećuju s teškom industrijom, Zenica je i grad mladosti, kulturni i sportski centar u kojem buja život. Kamerni simfonijski orkestar, Bosansko narodno pozorište, Omladinski hor, nova zgrada Muzeja grada, novi atletski stadion, novi trgovački centar, nova hala Gradska arena, sajmovi ZEPS-a, kongresi i konferencije, sportski spektakli najvišeg nivoa, otvoreni i zatvoreni bazeni, samo su djelić sveukupnog pulsiranja grada koji i nakon teških iskušenja rata, traži nove načine izražavanja vlastitog identiteta.
Posjetilac sa strane osjetit će želju svakog Zeničanina i Zeničanke da svjedoče o svom gradu jezikom tolerancije i slobodoljublja. Stoljetno nasljeđe neusiljenog prožimanja različitih kultura, običaja i vjera, Zenicu čini paradigmom međukulturnog dijaloga i suživota. Ove vrijednosti, zbog nenametljivosti njenih stanovnika, često su ostajale njen unutarnji i manje poznati kvalitet. Ovo i stoga što su građani Zenice toleranciju učinili modelom življenja, a ne ispraznim transparentom.
Zenica je grad koji na početku XXI vijeka nastoji odgovoriti teškim političkim i ekonomskim izazovima. Središte je regije koja je na evropskom nivou proglašena za regiju budućnosti u pogledu stranih investicija i komparativnih prednosti koje nudi. Strani partneri prepoznaju ovu vrstu otvorenosti, pa nije slučajno što se najveća strana investicija u BiH desila upravo u Zenici. Te su investicije svakim danom sve veće i šire, te novi proizvodni i poslovni kapaciteti postaju zaštitni znak Zenice.
Zenica je grad parkova, zelenila i sportskih terena, koji se nalaze gotovo u samom centru grada, a bit će sigurno ugodno mjesto življenja i za Vas. Uz svoje domaćine na Univerzitetu, kolege studente, profesore i asistente, osjećat ćete se kao kod svoje kuće.
Za više podataka o samom gradu pođite na www.zenica.ba ili na web stranici Univerziteta u Zenici otvorite Informacijski paket. (www.unze.ba/ip/index.html).

<< Lokacija Univerziteta

Uslovi prijema >>


   početna stranica
webmaster