Fakultetska 3, 72000 Zenica, Bosna i Hercegovina    |    tel. (+387 32) 444 420, 444 421     |    fax. (+387 32) 444 431    |    E-mail: rektorat@unze.ba
Univerzitet u Zenici
  Vodič za brucoše 2012

Vodič za brucoše

Da li znate?

Ekonomski fakultet
Fakultet za metalurgiju i materijale
Mašinski fakultet
Filozofski fakultet
Pravni fakultet
Zdravstveni fakultet
Politehnički fakultet
Islamski pedagoški fakultet

Studentski centar
Unija studenata

Bolonjski proces - šta je to?
Šta je ECTS?
Dodatak diplomi

Menadžment Univerziteta
Šta kažu naši nekadašnji studenti
Lokacija Univerziteta
Zenica - univerzitetski grad
Uslovi prijema
Konkurs za upis 2012/2013

Šta kažu naši nekadašnji studenti?
Poštovani maturanti,
u ovom dijelu Vodiča za brucoše željeli bismo da Vam se obrate naši nekadašnji studenti, danas uspješni preduzetnici, inženjeri, profesori, projektanti i menadžeri... Želimo da vjerujemo da ćete i Vi jednog dana biti jednako uspješni kao i oni. Naime, u toku svojih pet decenija postojanja fakulteti Univerziteta u Zenici obrazovali su hiljade stručnjaka koji su danas vrlo zapaženi u kompanijama u našoj zemlji, Evropi i svijetu. Pročitajmo šta neki od njih kažu o svom školovanju na fakultetima Univerziteta u Zenici?

NERMIN MUJEZINOVIĆ, dipl. ing. met.
Studij na Fakultetu za metalurgiju i materijale bio mi je velika nepoznanica, no nakon četiri godine ne mogu pronaći ništa što bih mogao navesti kao razlog zbog kojeg bi se pokajao zato što sam upisao ovaj Fakultet. Studij je bio usklađen s potrebama studenata, a zasigurno najveća prednost studiranja na ovom Fakultetu, jeste mogućnost brzog zapošljavanja. Svi studenti moje generacije, kao i oni iz nekoliko prethodnih, našli su zaposlenje nedugo nakon završetka studija. Moja preporuka, iz ličnog iskustva, jeste upišite fakultete koji vam mogu pružiti dobru perspektivu u budućnosti, bez obzira kako vam struka na prvi pogled izgledala neprimamljivo. Svako zanimanje ima svoje prednosti, a najbolje je ono od kojeg imate koristi i u kojem imate priliku napredovati.
BRANKA MUMINOVIĆ, dipl. inž. met.,
rukovodilac Mehaničkog ispitnog i mehaničkog kalibracionog laboratorija, zaposlena u Metalurškom institutu "Kemal Kapetanović" u Zenici
Zahvaljujući znanju stečenom studiranjem na Metalurškom fakultetu u Zenici danas uspješno radim kao inženjer istraživač u laboratoriju Metalurškog instituta, gdje sam svoja teoretska znanja uvezala s praktičnim iskustvima. Široki spektar predmeta, koje sam slušala na fakultetu, od vrsnih profesora koji nisu štedjeli prenijeti mi svoje znanje i stečeno iskustvo, omogućio mi je dobro snalaženje i postizanje uspjeha na svim poljima rada i istraživanja. Trenutno na postdiplomskom studiju Fakulteta za metalurgiju i materijale ponovo imam čast da slušam predavanja mojih starih profesora, a budućim studentima i postdiplomcima toplo preporučujem studij na ovom Fakultetu jer će im se tako pružiti bezbroj mogućnosti za naučno-istraživački rad, kao i rad u privredi.
NERMINA NEZO, diplomirani inženjer mašinstva
Ono što mogu reći za vrijeme provedeno tokom studiranja jeste kako Mašinski fakultet pun perspektive. Tačno je da je riječ o studiju koji je veoma težak i koji zahtijeva puno truda i odricanja, ali na kraju se itekako isplati jer je veoma cijenjen. Profesori i asistenti su korektni i uvijek su tu da vam priteknu u pomoć. Preporučila bih svima koji imaju visoke ambicije da upišu ovaj Fakultet jer je mašinstvo široka oblast u kojoj se svako može pronaći.
Mr. sci. BORISLAV BOŠNJAK, dipl. ing. mašinstva
Upisao sam i uspješno okončao postdiplomski magistarski studij "Metrologija", organiziran kao međunarodni Tempus projekat s Univerzitetima iz Erlangena (Njemačka) i Maribora (Slovenija), a realiziran na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Studij je organiziran u skladu s bolonjskim sistemom, uz maksimalnu interakciju između nastavnika i studenata, te visok angažman studenata tijekom predavanja. Pozitivno me se dojmilo učešće stranih predavača i izvođenje nastave na engleskom jeziku. Smatram da je kontinuirano praćenje i vrednovanje studenata tijekom semestra uspješno doprinijelo kvaliteti učenja i visokom uspjehu studenata. Program studija maksimalno je prilagođen edukaciji stručnjaka za primjenu EU normi čija je implementacija neophodna za intregraciju BiH u EU.
KOKIĆ MIRZA, dipl. ing. maš.,
tehnolog proizvodnog procesa - pripravnik, Rudstroj d.d. Kakanj
U vrijeme recesije kada mnogi radnici gube svoja radna mjesta, mašinski se inžinjeri ne susreću s tim problemom. Pored mnogih prednosti, diploma Mašinskog fakulteta u Zenici donosi sigurno zaposlenje što može biti i glavni razlog pri donošenju odluke o studiranju na ovom Fakultetu. Zbog toga se mašinski fakultet uopšte i svrstava među najbolje fakultete kako u BiH, tako i u svijetu.
DRAGAN POPOVIĆ, prof. razredne nastave
Vrijeme provedeno tokom studija na Filozofskom fakultetu za mene je bilo veomo lijepo. Kao svršenik stekao sam mnoge kompetencije, vrijednosti i što je najvažnije znanje. Mišljenja sam da osobe koje diplomiraju na ovom Fakultetu mogu pronaći posao jer je filozofski i obrazovni rad još uvijek jako cijenjen i neophodan. Stoga svim mladim ljudima savjetujem - ako vaš odabir bude Filozofski fakultet znajte da ste izabrali lijep i plemenit poziv i studij! "Nije znanje znati, već je znanje znanje dati". Budite i vi dio ove poslovice. Sretno i uspješno studiranje!
LEJLA HALILOVIĆ, prof. njemačkog jezika i književosti
Posljednje četiri godine sa sigurnošću mogu reći da su mi bile najljepše školske godine u životu. S obzirom da sam završila Opću gimnaziju i stekla dobre radne navike, tako sam jednostavno i nastavila, što je rezultiralo jako dobrim uspjehom. Svi su profesori bili vrlo korektni i nikad nismo imali ozbiljnih problema. Ko se trudi, ko je uporan i želi nešto naučiti, stvarno može i puno postići.
ČERIM ADMIR, prof., student postdiplomskog studija ''Obrazovni menadžment'',
pedagog u Ekonomskoj školi u Zenici
Postdiplomski studij na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici opravdao je sva moja očekivanja kako u konceptualnom, tako i u organizacijskom smislu. Izražavam zadovoljstvo nivoom ponuđenog znanja koje će zasigurno osnažiti naše profesionalne i naučno- stručne kompetencije. Iskreno se nadam da će Filozofski fakultet, ali i drugi fakulteti Univerziteta u Zenici i dalje raditi na osposobljavanju i usavršavanju stručnjaka, te tako pružati doprinos razvoju našeg društva.
ADELA AVDIĆ, diplomirani ekonomist,
"Labor omnia vinat" (Rad pobjeđuje sve) Kroz moj studij naučila sam da vjerujem u ovu latinsku poslovicu - kako na fakultetu, tako i u životu! Saradnja s profesorima, koji su uvijek bili na usluzi studentima, znanje koje sam stekla na fakultetu danas mogu primijeniti na poslu, upoznavanje s kolegama koji su mi u međuvremenu postali prijatelji, mogućnost nastavka školovanja na istom fakultetu, dokazi su kako nisam pogriješila u izboru Ekonomskog fakulteta u Zenici.
ELDIN KARAHODŽIĆ, diplomirani ekonomist,
zaposlen u Raiffeisen bank dd BIH - rukovodilac poslovanja s Retail Business Customer
Kolege i kolegice čast mi je i zadovoljstvo da vam za studij preporučim Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici. Iako među najmlađima univerzitetima u BiH, moram priznati da je rapidno napredovao, kako u organizacijskom, tako i u kadrovskom segmentu. Odlikuju ga stručni i pristupačni profesori, asistenti i drugo osoblje. Znanje i diploma koje sam stekao na ovom Fakultetu za relativno kratko vrijeme doveli su me do zaposlenja u Raiffeisen banci. Zato iskoristite pogodnosti koje vam pruža ovaj Fakultet i Univerzitet u Zenici.
  Mr. sci. ĐENANA ČOLAKOVIĆ
Studiranje na postdiplomskom studiju Ekonomskog fakulteta osiguralo mi je onu vrstu učenja koja u krajnjoj liniji dovodi do postizanja određenih standarda koja me na tržištu rada dovode u konkurentnu poziciju. Pored teorijskog znanja, na postdiplomskom studiju savladala sam i one vještine koje omogućavaju širu primjenu u različitim područjima djelatnosti kako bi bila u mogućnosti da se lako i brzo prilagođavam različitim potrebama i zahtjevima na radnom mjestu. Kompetencije koje se razvijaju nisu samo akademske jer tržište rada traži vještine i vrijednosti koje podižu stepen fleksibilnosti pojedinca u procesu prilagođavanja različitim zahtjevima poslova koji ga očekuju.
LORIS GUTIĆ, diplomirani pravnik
Studij prava od velike je pomoći svima koji teže razumijeti način na koji funkcionira država Bosna i Hercegovina, te proučiti pravni sistem naše zemlje, kao njen osnovni stub. Pojednostavljen i konstruktivno ustrojen plan i program nedvojbeno može doprinijeti sticanju znanja iz pravnih oblasti, omogućavajući, istodobno, formiranje etički korektne ličnosti i diplomiranog pravnika koji će svoje buduće poslove i zadatke obavljati sukladno svim pravilima struke.
LEJLA MAHIR, diplomirani pravnik
Jedan od osnovnih razloga zbog kojih sam se odlučila da studiram na Pravnom fakultetu jeste to što on otvara mogućnosti obavljanja raznovrsnih poslova - od rada u pravosuđu, državnim organima, diplomatiji, pa sve do rada u privatnom sektoru - advokaturi i privredi. Pravni fakultet studentima pruža široke mogućnosti sticanja stručnog znanja i opće kulture. Svaki student, u zavisnosti od svoje motivacije i zalaganja, odlučuje koliko će od ponuđenog znanja usvojiti, te da li će njegov studij biti uspješan ili ne. Studiranje zahtijeva odricanja, ali kao što Beverly Sills kaže - "ni do jednog mjesta na koje vrijedi poći ne vode prečaci"!
DENIS IBRAHIMKADIĆ, diplomirani pravnik
Student sam postdiplomskog studija Pravnog fakulteta. O ovom studiju mogu iznijeti samo pohvale koje se odnose, kako na organizaciju cjelokupnog Univeziteta, tako i na samu organizaciju nastave. Moram da kažem da me se jako dojmila posvećenost profesora da prenesu svoje kompletno znanje, stručnost i iskustvo na sve nas. Što se tiče Univerziteta sa sigurnošću mogu reći da je to jedan od najjačih i najorganizovanijih univerziteta na ovim prostorima s veoma stručnm nastavnim kadrom. Ono što mogu svima poručiti jeste da bez razmišljanja i dvoumljenja dođu i sami se uvjere u stručnost i organizaciju ovog Univerziteta.
HASANICA NINO, diplomant generacije 2006/2007.
Nakon završetka Medicinske škole u Zenici upisao sam Zdravstveni fakultet Univerziteta u Zenici što je bio logičan nastavak moga školovanja. Biti diplomirani medicinski tehničar znači pripadati jednoj od najhumanijih profesija u zdravstvu koja podrazumijeva najneposredniji kontakt s čovjekom, zdravim ili bolesnim, djetetom ili starcem. Fakultet je usklađen s Bolonjskim principima, predavači su poznati profesori i docenti, a Fakultet nastoji u što skorijem roku obezbijediti kadrove za održavanje nastave i vježbi, pa su, pored struke, moje ambicije da steknem i akademsku titulu, što ovaj Fakultet omogućuje nastavkom školovanja u drugom ciklusu, na master studiju.
MIRZA ORUČ, diplomant i polaznik master studija
Školovanjem na prvom ciklusu Zdravstvenog fakulteta Univerziteta u Zenici stekao sam vještine i kompetencije iz oblasti njege pacijenata koje u potpunosti odgovaraju zahtjevima i potrebama tržišta rada iz ove oblasti, kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu. Dodiplomski studij svima može ponuditi da, uz malo truda, zalaganja i požrtvovanosti, ostvare svoje ciljeve i steknu valjano znanje. Prvi ciklus školovanja predstavlja kvalitetan temelj za nadogradnju znanja na drugom ciklusu obrazovanja. Ovaj vid obrazovanja u budućnosti pruža veliki broj mogućnosti, za koje se iskreno nadamo da će se i ostvariti.
ADNAN MUJEZINOVIĆ, diplomant i polaznik master studija
Nakon završenog dodiplomskog studija upisao sam master studij koji je predviđen kao nastavak školovanja u oblasti njege bolesnika. Studij je odlično koncipiran i pruža dovoljno vremena za učenje. Što se tiče samog nastavnog procesa i tu mogu da iznesem svoje pozitivno iskustvo. Smatram da će se u kratkom roku iznaći pravi način za zaposlenje nas, budućih magistara zdravstvene njege i zdravstvenog menadžmenta.
HARIS GRABUS, diplomirani socijalni pedagog
Već deset godina sam uposlenik Doma za nezbrinutu djecu "Dom i porodica". Iz potrebe za usavršavanjem izabrao sam Odsjek za socijalnu pedagogiju Islamskog filozofskog fakultet Univerziteta u Zenici, smatrajući da će mi pomoći u daljem radu s mladima. Obrazovni program na ovom Fakultetu nudi najnovija znanja u multidisciplinarnim područjima, a nastavno osoblje su osobe s visokom naučnom i stručnom reputacijom, velikog teorijskog znanja i bogatog iskustva iz prakse. Tokom studija primjenjuju se savremeni standardi i tehnologije u učenju, a implementirana je i logika Bolonjskog procesa. S velikim zadovoljstvom planiram nastaviti drugi ciklus studija, a s obzirom na atraktivnost mog poziva, preporučio bih ovaj studij svim mladim ljudima koji imaju ambicije da prate svjetske trendove u radu s ljudima.
EMIRA KADIĆ-ĐERAHOVIĆ, profesorica islamske vjeronauke i studentica master studija na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu
Svršenica sam Islamskog filozofskog fakulteta, Odsjeka za islamsku vjeronauku. Svojim odabirom Fakulteta sam prezadovoljna jer je, između ostalog, saradnja studenata i uposlenih na zavidnom nivou. Profesori svakom studentu prilaze s posebnom pažnjom i razumijevanjem što je mene impresioniralo. Znanje koje sam stekla na ovom Fakultetu omogućilo mi je dobru i kvalitetnu osnovu za dalje školovanje koje sam nastavila. Upis na Islamski pedagoški fakultet će biti vaš odličan izbor! Sretno!

<< Menadžment Univerziteta

Lokacija Univerziteta >>


   početna stranica
webmaster